www.onestiexpres.ro
Iubesc invatatura si pastreaza traditia 26/05/2011
“Valea Casinului este spatiul mioritic unde s-au intalnit de-a lungul vremii neamurile de pastori moldoveni, ungureni si vranceni. Particularitatile mediului de aici au oferit conditii optime de trai, pamant pentru agricultura si cresterea vitelor, vanat bogat, fructe de padure, lemn pentru constructia caselor, piatra, sare - toate aceste argumente indemnandu-ne sa credem ca Valea Casinului a fost locuita inca din cele mai vechi timpuri”, a insemnat intr-un articol publicistul Ionut Chetreanu. Despre aceste locuri preotul paroh Ioan Bargaoanu a notat: “Comuna Manastirea Casin poarta numele de la ctitoria voievodului Gheorghe Stefan, cel care a ctitorit biserica manastirii, de unde si numele. Vatra de cultura si asezamant Sfant, Valea Casinului este scaldata de raul Casin, cu apa limpede si rece si odihneste raiul codrilor seculari, straja la portile sacre ale Moldovei. Biserica «Buna Vestire», inaltata aici este fiica acestei Catedrale monumentale a Manastirii Casin («Sfintii Arhangheli») si totodata lucrarea faptica a credintei, a manastirenilor, acesti crestini harnici, darnici si iubitori de credinta ortodoxa”. La Manastirea Casin, in aceasta frumoasa comuna strajuita de turnurile celor doua biserici evidentiem si scolile localitatii, poposind la Scoala cu clasele I-VIII nr. 2. Aici roata timpului “tese” deopotriva in anotimpul roadelor bogate, al cristalelor fulgilor de zapada ce intregesc magia sarbatorilor, al primaverii ce renaste totul la viata si sunt asteptate cu incredere clipele viitorului. La gradinita care activeaza in cadrul scolii au loc numeroase activitati. Recent aceasta gradinita a gazduit Comisia metodica a educatorilor ce a avut tema “Evaluarea finala - diagnostic in realizarea finalitatilor educationale”. La aceasta activitate la care au participat directorul scolii, Felicia Iordache, educatoarele din comunele Casin si Manastirea Casin, prescolarii indrumati de Cristina Cuciureanu au sustinut o activitate demonstrativa la grupa pregatitoare. O frumoasa expozitie cu lucrari realizate de copii a fost prezentata de educatoarea Daniela Gradinaru iar grupele “buburuzelor” si “albinutelor” au reprezentat grafic propozitii si au realizat un tablou de primavara. In cadrul programului artistic a evoluat un grup vocal de muzica populara si “micii” solisti vocali Anda Ghilogas, Malina Macalau, Diana Zarnescu si Denis Tihan (care a cantat impreuna cu mama sa, Daniela). De la aceasta activitate nu au putut lipsi ritmurile horelor stramosesti dar si “Brasoveanca” (un dans foarte indragit in zona). Mentionam ca in acest an scolar un numar de 11 prescolari, care s-au inscris la Concursul international “Cu Europa la joaca - Europrescolarul” (ce a fost in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii), au obtinut punctajul maxim fiind rasplatiti cu o cate o diploma si un caiet de lucru.
Marturia datinilor
Istoricul Nicolae Iorga, cel care in negura timpurilor zbuciumate ale anilor primului Razboi Mondial a fost pe aceste meleaguri, marturisea intr-o cugetare: “In viata inimii sentimentele sunt ca soarele, amintirile ca luna trista si rece iar mangaierile gandului, ca o lumina de lampa”. In preajma sarbatorilor pascale prof. Cristina Cuciureanu le-a prezentat elevilor traditia incondeierii oualor, care este “un obicei foarte vechi, din timpurile cand Anul Nou se sarbatorea la echinoctiul de primavara. Ouale incondeiate date in dar simbolizau echilibrul, creatia si fecunditatea iar in Romania aceasta traditie s-a transformat intr-o marturie a datinilor si obiceiurilor pascale. Ornamentatiile oualor difera in fiecare zona si reprezinta motive vegetale, insemne ale regnului animal, unelte casnice si de camp, ornamente industriale si diverse semne si modele de cruci”. Trairea sarbatorilor pascale a fost una puternica la aceasta scoala din comuna Manastirea Casin, elevii clasei a IV-a, sub coordonarea inv. Mihaela Duta conturand in frumoase desene versurile crestine ale poetului Vasile Militaru: “«Hristos a Inviat!» Ce vorba sfanta / Iti simti de lacrimi ochii uzi / Si-n suflet parca serafimii-ti canta!”
Har artistic si misiune pentru educatie
Cadrele didactice ale Scolii cu clasele I-VIII nr. 2 din comuna Manastirea Casin (ce are ca director pe Felicia Iordache), se calauzesc in activitatea pe care o desfasoara de o cugetare a lui Nicolae Iorga, “Fiecare copil pe care il educam este un OM daruit societatii”. In prima decada a lunii mai un grup de elevi ai acestei scoli, insotiti de inv. Maria Bancila si Beatrice Tone au participat la o actiune de impadurire a unei zone proaspat ecologizate. Au fost prezenti reprezentanti ai Primariei si Ocolului Silvic Manastirea Casin iar in decorul mirific al naturii grupul “Caiutii” (coordonat de inv. Maria Bancila) si “vedetele” scolii, interpretii Ionel Fanaru (remarcat la numeroase manifestari folclorice pentru dragostea sa pentru cantecul popular romanesc) si Ioana Cristea (solista de muzica usoara), si-au demonstrat inca o data talentul alaturi de elevii Scolii cu clasele I-VIII nr. 1 Manastirea Casin si a grupului folcloric “Ciobanasul”. Activitatea artistica a elevilor acestei scoli s-a reflectat si in splendida participare pe scena Festivalului “Confluente trotusene”, care s-a desfasurat in municipiul Onesti. Astfel, ei au evoluat atat pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor (unde s-au bucurat de un deosebit succes fiind aplaudati de aproape 1000 de spectatori) cat si pe scena amenajata in Parcul Municipal, in primele zile ale lunii mai. “Umbrelutele” (dans coregrafic pregatit de inv. Alisa Moraru), grupurile de umor (coordonate de Lucica Bulgaru si Elena Panzaru) dar si formatia de dansuri populare (indrumata de cadrele didactice Diana Apreutesei, Felicia Iordache si Liliana Nastasiu), au fost aplaudate la scena deschisa. Acestor formatii li s-a alaturat “exemplul viu” de pastrare a traditiilor populare, Grupul “Caiutii” (pregatit de inv. Maria Bancila) precum si “speranta” muzicii usoare, Ioana Cristea (coordonata de inv. Mihaela Larisa Rosu) si Ionel Fanaru.
„Noi suntem romani”
Toate aceste formatii si nume talentate ale Scolii nr. 2 din Manastirea Casin au facut ca (dupa marturisirea educatoarei Daniela Gradinaru), “primavara, fiica cea mai tanara a batranului an, sa aduca bucurie si voie buna, sosind cu alaiul ei de flori, lumina si culoare” la Festivalul “Confluente trotusene”. Pe parcursul acestui an scolar la Scoala cu clasele I-VIII nr. 2 Manastirea Casin s-au desfasurat si alte activitati educative, cuprinse in proiectul “Noi suntem romani” precum si in cele desfasurate sub semnul sarbatorilor de iarna. Povestea lui Mos Nicolae a adus un zambet pe chipurile celor tristi iar sarbatorile de iarna au fost prilejul de a aduce bucurii, curaj si pace ca daruri semenilor, pentru a le calauzi pasii si a le lumina calea vietii, cu puterea de a darui. De asemenea si profesorii Ionela Tapalaga, Ioan Sbarcea, Angela Botea, Adriean Oprea si Maria Honcu s-au implicat in desfasurarea unor activitati interesante cu elevii manastireni.
Dincolo de activitatea didactica de zi cu zi, educatorii, invatatorii si profesorii acestei scoli indruma cu caldura sufleteasca, pasii elevilor lor. Inv. Mihaela Larisa Rosu a impartasit cateva cuvinte despre copilarie: “Este perioada cea mai frumoasa din existenta fiintei umane. Una din caracteristicile copilariei, dupa cum reiese din opera celebrului humulestean Ion Creanga, este lipsa de griji. «Ce-i pasa copilului cand mama si tata se gandesc la neajunsurile vietii, la ce poate sa le aduca ziua de maine sau ca-i framanta alte ganduri pline de ingrijire?», mentioneaza Creanga, ce releva si o alta trasatura a copilariei, jocul, care devine activitatea cotidiana a copilului, domeniul in care isi manifesta spiritul creativ. Copilaria este un taram magic. Nu stim cand si unde incepe si nu stim cand si unde se termina; ne trezim doar ca nu mai suntem copii, ca iesim din copilarie uneori fara sa o fi trait. Copilaria este o varsta fermecata in care orice se poate intampla. E varsta la care suntem cel mai aproape de Dumnezeu si de toate tainele existentei. Copilaria este singurul moment al vietii in care traim totul la o maxima intensitate”.
In fata inocentei si candorii, inv. Mihaela Duta ne-a vorbit despre efectele micului ecran asupra mintii copilului: “Egoist si individualist, ghidat numai de propriile interese si placeri, tanarul crescut in fata micului ecran este incapabil sa se descurce singur in viata. Tiranic cu propriii parinti, indraznet pana la obraznicie cu cei mai mari decat el, ca si cum i s-ar cuveni totul, isi aroga toate drepturile si libertatile, fara a considera ca are vreo datorie sau responsabilitate. Acest tanar, care tine prin crestere mai mult televiziunii decat parintilor si lumii reale nu a apucat sa isi dezvolte fiorul de constiinta iar raportul sau cu lumea reala este redus si orizontul sau de intelegere este foarte ingust”.
Ion Moraru
Iubesc invatatura si pastreaza traditia 26/05/2011
“Valea Casinului este spatiul mioritic unde s-au intalnit de-a lungul vremii neamurile de pastori moldoveni, ungureni si vranceni. Particularitatile mediului de aici au oferit conditii optime de trai, pamant pentru agricultura si cresterea vitelor, vanat bogat, fructe de padure, lemn pentru constructia caselor, piatra, sare - toate aceste argumente indemnandu-ne sa credem ca Valea Casinului a fost locuita inca din cele mai vechi timpuri”, a insemnat intr-un articol publicistul Ionut Chetreanu. Despre aceste locuri preotul paroh Ioan Bargaoanu a notat: “Comuna Manastirea Casin poarta numele de la ctitoria voievodului Gheorghe Stefan, cel care a ctitorit biserica manastirii, de unde si numele. Vatra de cultura si asezamant Sfant, Valea Casinului este scaldata de raul Casin, cu apa limpede si rece si odihneste raiul codrilor seculari, straja la portile sacre ale Moldovei. Biserica «Buna Vestire», inaltata aici este fiica acestei Catedrale monumentale a Manastirii Casin («Sfintii Arhangheli») si totodata lucrarea faptica a credintei, a manastirenilor, acesti crestini harnici, darnici si iubitori de credinta ortodoxa”. La Manastirea Casin, in aceasta frumoasa comuna strajuita de turnurile celor doua biserici evidentiem si scolile localitatii, poposind la Scoala cu clasele I-VIII nr. 2. Aici roata timpului “tese” deopotriva in anotimpul roadelor bogate, al cristalelor fulgilor de zapada ce intregesc magia sarbatorilor, al primaverii ce renaste totul la viata si sunt asteptate cu incredere clipele viitorului. La gradinita care activeaza in cadrul scolii au loc numeroase activitati. Recent aceasta gradinita a gazduit Comisia metodica a educatorilor ce a avut tema “Evaluarea finala - diagnostic in realizarea finalitatilor educationale”. La aceasta activitate la care au participat directorul scolii, Felicia Iordache, educatoarele din comunele Casin si Manastirea Casin, prescolarii indrumati de Cristina Cuciureanu au sustinut o activitate demonstrativa la grupa pregatitoare. O frumoasa expozitie cu lucrari realizate de copii a fost prezentata de educatoarea Daniela Gradinaru iar grupele “buburuzelor” si “albinutelor” au reprezentat grafic propozitii si au realizat un tablou de primavara. In cadrul programului artistic a evoluat un grup vocal de muzica populara si “micii” solisti vocali Anda Ghilogas, Malina Macalau, Diana Zarnescu si Denis Tihan (care a cantat impreuna cu mama sa, Daniela). De la aceasta activitate nu au putut lipsi ritmurile horelor stramosesti dar si “Brasoveanca” (un dans foarte indragit in zona). Mentionam ca in acest an scolar un numar de 11 prescolari, care s-au inscris la Concursul international “Cu Europa la joaca - Europrescolarul” (ce a fost in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii), au obtinut punctajul maxim fiind rasplatiti cu o cate o diploma si un caiet de lucru.
Marturia datinilor
Istoricul Nicolae Iorga, cel care in negura timpurilor zbuciumate ale anilor primului Razboi Mondial a fost pe aceste meleaguri, marturisea intr-o cugetare: “In viata inimii sentimentele sunt ca soarele, amintirile ca luna trista si rece iar mangaierile gandului, ca o lumina de lampa”. In preajma sarbatorilor pascale prof. Cristina Cuciureanu le-a prezentat elevilor traditia incondeierii oualor, care este “un obicei foarte vechi, din timpurile cand Anul Nou se sarbatorea la echinoctiul de primavara. Ouale incondeiate date in dar simbolizau echilibrul, creatia si fecunditatea iar in Romania aceasta traditie s-a transformat intr-o marturie a datinilor si obiceiurilor pascale. Ornamentatiile oualor difera in fiecare zona si reprezinta motive vegetale, insemne ale regnului animal, unelte casnice si de camp, ornamente industriale si diverse semne si modele de cruci”. Trairea sarbatorilor pascale a fost una puternica la aceasta scoala din comuna Manastirea Casin, elevii clasei a IV-a, sub coordonarea inv. Mihaela Duta conturand in frumoase desene versurile crestine ale poetului Vasile Militaru: “«Hristos a Inviat!» Ce vorba sfanta / Iti simti de lacrimi ochii uzi / Si-n suflet parca serafimii-ti canta!”
Har artistic si misiune pentru educatie
Cadrele didactice ale Scolii cu clasele I-VIII nr. 2 din comuna Manastirea Casin (ce are ca director pe Felicia Iordache), se calauzesc in activitatea pe care o desfasoara de o cugetare a lui Nicolae Iorga, “Fiecare copil pe care il educam este un OM daruit societatii”. In prima decada a lunii mai un grup de elevi ai acestei scoli, insotiti de inv. Maria Bancila si Beatrice Tone au participat la o actiune de impadurire a unei zone proaspat ecologizate. Au fost prezenti reprezentanti ai Primariei si Ocolului Silvic Manastirea Casin iar in decorul mirific al naturii grupul “Caiutii” (coordonat de inv. Maria Bancila) si “vedetele” scolii, interpretii Ionel Fanaru (remarcat la numeroase manifestari folclorice pentru dragostea sa pentru cantecul popular romanesc) si Ioana Cristea (solista de muzica usoara), si-au demonstrat inca o data talentul alaturi de elevii Scolii cu clasele I-VIII nr. 1 Manastirea Casin si a grupului folcloric “Ciobanasul”. Activitatea artistica a elevilor acestei scoli s-a reflectat si in splendida participare pe scena Festivalului “Confluente trotusene”, care s-a desfasurat in municipiul Onesti. Astfel, ei au evoluat atat pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor (unde s-au bucurat de un deosebit succes fiind aplaudati de aproape 1000 de spectatori) cat si pe scena amenajata in Parcul Municipal, in primele zile ale lunii mai. “Umbrelutele” (dans coregrafic pregatit de inv. Alisa Moraru), grupurile de umor (coordonate de Lucica Bulgaru si Elena Panzaru) dar si formatia de dansuri populare (indrumata de cadrele didactice Diana Apreutesei, Felicia Iordache si Liliana Nastasiu), au fost aplaudate la scena deschisa. Acestor formatii li s-a alaturat “exemplul viu” de pastrare a traditiilor populare, Grupul “Caiutii” (pregatit de inv. Maria Bancila) precum si “speranta” muzicii usoare, Ioana Cristea (coordonata de inv. Mihaela Larisa Rosu) si Ionel Fanaru.
„Noi suntem romani”
Toate aceste formatii si nume talentate ale Scolii nr. 2 din Manastirea Casin au facut ca (dupa marturisirea educatoarei Daniela Gradinaru), “primavara, fiica cea mai tanara a batranului an, sa aduca bucurie si voie buna, sosind cu alaiul ei de flori, lumina si culoare” la Festivalul “Confluente trotusene”. Pe parcursul acestui an scolar la Scoala cu clasele I-VIII nr. 2 Manastirea Casin s-au desfasurat si alte activitati educative, cuprinse in proiectul “Noi suntem romani” precum si in cele desfasurate sub semnul sarbatorilor de iarna. Povestea lui Mos Nicolae a adus un zambet pe chipurile celor tristi iar sarbatorile de iarna au fost prilejul de a aduce bucurii, curaj si pace ca daruri semenilor, pentru a le calauzi pasii si a le lumina calea vietii, cu puterea de a darui. De asemenea si profesorii Ionela Tapalaga, Ioan Sbarcea, Angela Botea, Adriean Oprea si Maria Honcu s-au implicat in desfasurarea unor activitati interesante cu elevii manastireni.
Dincolo de activitatea didactica de zi cu zi, educatorii, invatatorii si profesorii acestei scoli indruma cu caldura sufleteasca, pasii elevilor lor. Inv. Mihaela Larisa Rosu a impartasit cateva cuvinte despre copilarie: “Este perioada cea mai frumoasa din existenta fiintei umane. Una din caracteristicile copilariei, dupa cum reiese din opera celebrului humulestean Ion Creanga, este lipsa de griji. «Ce-i pasa copilului cand mama si tata se gandesc la neajunsurile vietii, la ce poate sa le aduca ziua de maine sau ca-i framanta alte ganduri pline de ingrijire?», mentioneaza Creanga, ce releva si o alta trasatura a copilariei, jocul, care devine activitatea cotidiana a copilului, domeniul in care isi manifesta spiritul creativ. Copilaria este un taram magic. Nu stim cand si unde incepe si nu stim cand si unde se termina; ne trezim doar ca nu mai suntem copii, ca iesim din copilarie uneori fara sa o fi trait. Copilaria este o varsta fermecata in care orice se poate intampla. E varsta la care suntem cel mai aproape de Dumnezeu si de toate tainele existentei. Copilaria este singurul moment al vietii in care traim totul la o maxima intensitate”.
Ion Moraru