luni, 24 ianuarie 2011

 
          Astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 152 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească. Evenimentul de mare însemnătate în istoria ţării, care a deschis calea modernizării statului şi a societăţii româneşti, a fost sărbătorit şi la şcoala noastră.
         Unirea Principatelor Române cunoscută şi ca Mica Unire a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.
       Totuşi, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova şi Ţara Românească şi a fost continuat de Alexandru Ioan Cuza atunci când a fost ales ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.


      Elevii şcolii noastre împreună cu doamnele învăţătoare au cântat şi dansat Hora Unirii.  Preşcolarii grupei pregătitoare au audiat  "Moş Ion Roată şi Unirea" de Ion Creangă,au învăţat poezia "Unirea" scrisă de Virgil Carianopol şi au realizat câteva lucrări practice reprezentând marele eveniment.
Vă prezentăm câteva imagini din timpul activităţii noastre.
Prof. Înv. Preşcolar Cuciureanu Cristina





























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu